De waarden van ons landschap

boomgaard

In de publicatie De waarden van ons Landschap geven we aan dat het landschap ons veel oplevert. Meer dan alleen esthetische waarden en biodiversiteit. Veel meer. In deze publicatie beschrijven wij de waarden van het landschap.

Het landschap van en voor ons allemaal

In dit document zijn de waarden beschreven die het landschap aan ons allen geeft. Voor de één met andere accenten of in mindere mate dan voor de ander, net zoals smaken verschillen en persoonlijk zijn. Maar ieder zal zich zeker aangesproken voelen door één of meerdere waarden. Dit betekent dan ook dat het landschap niet iets is van de overheid, van een maatschappelijke organisatie, van bedrijfsleven, van recreanten of burgers. Nee, het landschap is van en voor ons allemaal.

De waarden

Wij hebben vijf metaforen gekozen, die de waarden van ons landschap weergeven.
1 Landschap, onze natuurlijke fabriek
2 Landschap, ons decor
3 Landschap, onze allesreiniger
4 Landschap, ons medicijn
5 Landschap, ons thuis

De metaforen zijn beschreven aan de hand van onderzoeken, feiten, voorbeelden en citaten. Ons verhaal begint met een basis van de waarden van het landschap. Omschreven als ‘landschap, onze beschaving’. Deze basis beschrijft de balans en diversiteit die we steeds weer moeten zoeken in ons landschap. De balans en diversiteit waarin we moeten investeren om de waarden te behouden.

Download de Waarden van het landschap >>