Plantmoment winterlinde in Steenwijkerland ter ere van Landschapsprijs 2017

27 januari 2018

Winterlinde   N.P. Holmes

-Steenwijkerland- Vrijdag 2 februari om 10.00 uur planten wethouder Wim Brus van de gemeente Steenwijkerland en onze directeur Jacob van Olst een winterlinde aan het Kazerneplein in Steenwijk. De boom is onderdeel van de Landschapsprijs 2017 die we jaarlijks uitreiken en die dit jaar in handen van de gemeente Steenwijkerland viel. De gemeente Steenwijkerland viel op door de jarenlange activiteit in het landschapsbeheer.

Landschapsprijs 2017

De gemeente Steenwijkerland gaat integraal te werk, door samen met bewoners het landschap te verbeteren. Er komen dan ook veel initiatieven uit de steden en dorpen in de omgeving. Zo is de Stichting Grensvisie Blesdijke Paasloo gestart met een mooi gebiedsgericht project rondom Paasloo, waarbij samen met bewoners uitvoering is gegeven aan het beheer van het landschap.

Winterlinde

Een winterlinde staat voor bescherming en verbondenheid van de gemeenschap. De boom werd van oudsher geplant op plaatsen waar mensen samen kwamen. Het hartvormige blad staat voor liefde en vruchtbaarheid. Een linde is daarom ook vaak te vinden op het voorerf van een boerderij wat ook wel de vrouwelijke kant van een erf wordt genoemd. Van de winterlinde zijn vele soorten organismen afhankelijk waaronder ook vele bestuivende insecten als (wilde) bijen.

Aan de rand van de wijk Kornputkwarier

De Linde wordt aangeplant op een veld aan de rand van de woonwijk Kornputkwarier. De voormalige Kornputkazerne is een onderdeel van deze woonwijk in aanbouw. De wijk heeft een robuuste groenstructuur die wordt gevormd door houtwallen, lanen, solitaire bomen. Ook is er veel ruimte voor water en zijn er bloemrijke graslanden te vinden. De inrichting van het groen in de wijk, sluit daarmee goed aan op het omringende kleinschalige landschap. De linde krijgt een mooi en ruime standplaats, waar de boom komende jaren kan uitgroeien tot volwassen robuuste boom die bijdraagt aan de kwaliteit van de wijk en het aangrenzende landschap.


Terug naar nieuws